Pravěk zážitkově

15. 11. 2018

Studenti prvních ročníků si mohli na podzimních hodinách dějepisu vyzkoušet, jak ostrý je pazourkový pěstní klín, vyrobit trochu pšeničné mouky pomocí improvizované zrnotěrky, identifikovat pravěké koření a někteří se i umělecky se realizovali ve stylu mladopaleolitických umělců… Ti, kteří by rádi zapojili i chuť, si mohou zkusit upéct i keltské placky podle přiloženého receptu:

KELTSKÉ OVESNÉ PLACKY

225 g ovesných vloček; 75g polohrubé mouky; sůl; prášek do pečiva; 50g másla;

voda; miska; cedník; vařečka; sklenice; malý hrnec; vál; váleček; plech na pečení.

Troubu předehřát na 220°C.

V míse smíchat ovesné vločky s polohrubou moukou, kterou prosejeme přes cedník do mísy. Přidat 1čajovou lžičku soli a vše promíchat vařečkou. Dále přidat ¼ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva a opět promíchat. V kastrolu na mírném ohni rozpustit máslo – opatrně, aby se nepřipálilo. Dát k němu směs mouky a vloček. Převařit trochu vody a postupně ji (po lžičkách) přidávat ke směsi, dokud nevznikne tuhé těsto.

Vyválet těsto na válu posypaném trochou vloček a mouky na plát o síle asi 1 cm. Skleničkou (nebo kulatou formičkou) vykrojit cca 24 koleček. Upéct v troubě na vymazaném plechu asi 15 minut. Před podáváním nechat dobře vychladnout.  Keltové je (prý) jedli suché, ale vy si je můžete ochutit medem, máslem, sýrem, marmeládou…. J