Třída 6.E v horkém dni na skok v pivovaru
Skoro v samotném závěru školního roku jsme se rozhodli, že podnikneme ještě jednu malou exkurzi. Tentokrát jsme zavítali do našeho budějovického pivovaru Budvar. Jednak jsme se v horkých dnech chtěli trochu zchladit, ale zároveň jsme věděli, že o procesu výroby tohoto zlatého moku se budeme učit příští rok v chemii, tak jsme na to šli nejdříve exkurzí.
Ve vstupní hale návštěvnického centra se nás ujal pan průvodce Karel a vrhli jsme se nejdříve trochu do historie města a do doby, kdy naše jihočeská metropole získala práva k vaření piva. Historická expozice je velmi pěkně a názorně sestavená.
Až poté jsme mohli nakouknout pod pokličku výroby budějovického piva. Vše bylo logicky představováno – od surovin přes várečné procesy až po dlouhé zrání piv v ležáckých sklepích. Prostory budějovického Budvaru jsou obrovské, všude je pořádek, vše šlape jako švýcarské hodinky. Je až nepředstavitelné, že v lahvárně se za 1 hodinu naplní 40 000 lahví piva. Výroba je automatizována a přísně je zde dbáno na všechny hygienické předpisy. Bonusem našeho pivovaru jsou i dvě vlastní artézské studny, které dodávají budějovickému pivu tu nejcennější surovinu, a to vodu.
Po dnešní exkurzi nám již nejsou cizí takové termíny jako jsou: rmutování, scezovací káď, filtrace, ležení, mladina, sladina, mláto aj.
Tentokráte jsme se museli vzdát možnosti vychutnat si sklenici Budvaru načepovanou přímo ze sklepních tanků, neboť jsme ještě nikdo z nás nedosáhli 18 let.
To nevadí, třeba ještě do nějakého jiného pivovaru na exkurzi zavítáme, což by nemělo být nesplnitelné, neboť Česká republika je přece domovinou mnoha druhů piv a mnoha pivovarů.