Kvinta a chemický projekt
V červnu se studenti kvinty pustili na hodinách chemie do projektů spojených s problematikou acidobazických reakcí a pH.
Ve skupinách se studenti zaměřili na kyselost a zásaditost různých roztoků, změnu barvy roztoků rostlinných šťáv nebo výluhů na základě změny pH prostředí, anebo řešili otázku, zda vodové barvy reagují na změnu pH. Někteří se zase pokusili sestavit škálu pH u potravin, které běžně konzumujeme. Každá skupina si mohla sestavit svůj vlastní experiment, kterým ověří předpokládanou hypotézu. Samotný pokus provedla většina z nás doma a fotografie z jeho průběhu vložila do prezentací, ale našli se i odvážní jedinci, kteří nám pokus předvedli na živo i ve škole. Mnohé hypotézy byly potvrzeny, ale dobrali jsme se i k tomu, proč mýdlo bylo kyselé, když jsme předpokládali zásaditost, proč čaj z šípku nemění barvu podle pH….
Projekty byly opravdu povedené a všem nám jistojistě ke konci roku zlepšily nejen známku z chemie, ale také náladu.
Anna Myšáková, kvinta